Bugün Survivor 2024'te düzenlenen "Bil Bakalım" oyununda, ilginç soruların sorulduğu bölümde "Makas ne zaman icat edilmiştir?" sorusu merak konusu oldu. İşte, makasın tarihçesi ve icadıyla ilgili bilgiler...

Survivor’da elenen isim Aleyna mı oldu (17 Mayıs) Düelloda o isme karşı kaybetti Survivor’da elenen isim Aleyna mı oldu (17 Mayıs) Düelloda o isme karşı kaybetti

MAKAS NE ZAMAN, KİM İCAT ETTİ 

İlk makas benzeri yaylı araçlar muhtemelen Bronz Çağı'na dayanır. Ancak, C şeklindeki yaylara bağlı kesicilerin bulunduğu makaslar, M.S. 1500 yılında Mısır'da, sanat eserlerinden siluetleri kesmek için kullanılmıştır.

Makaslar, birbirine bakan yüzeyleri sertleştirilmiş çelikten yapılan kesici el aletleridir. Kağıt, metal levha, kumaş, ip, kablo, saç, yiyecek gibi çeşitli nesnelerin kesiminde kullanılırlar. Çocuklar için tasarlanan makasların uçları genellikle köreltilmiş, böylece kullanıcıya zarar verme riski azaltılmıştır. Ayrıca, terzi makaslarının bir ucu özellikle sivrilterek kumaştaki dikişleri sökmek gibi özel kullanım alanları için tasarlanmıştır.

İlk makas benzeri alet örneklerine Bronz Çağı'nda rastlanmıştır. Makaslar, zamanla üretim tekniklerindeki gelişmelere paralel olarak daha dayanıklı malzemelerden, örneğin paslanmaz çelikten yapılmaya başlanmıştır. Ünlü sanatçı Leonardo da Vinci de makaslarla ilgili önemli çalışmalar yapmıştır. Modern makasın babası olarak kabul edilen isim ise Robert Hinchliffe'dir. O, 1761 yılında, da Vinci'nin ölümünden 200 yıldan fazla bir süre sonra, çeliği üretmek ve seri üretim yapmak için ilk kez kullanan kişidir.

Makasın tarihçesi ve icadıyla ilgili bu bilgiler, "Makas ne zaman icat edilmiştir?" sorusuna yanıt niteliğindedir.