Gündem

Kılıçdaroğlu'na MHP'li Vekillerden Suçlama: Hapis Cezası ve Siyasi Yasak Mı Geliyor?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter, Feti Yıldız ve İsmail Faruk Aksu'nun şikayetiyle dava açıldı. Kemal Kılıçdaroğlu'na Hapis Cezası ve Siyasi Yasak Mı Geliyor?

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter, Feti Yıldız ve İsmail Faruk Aksu'nun şikayetiyle dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na Şubat 2022'de verilen dilekçeyle başlatılan soruşturma, Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığının kalkmasının ardından işleme alındı. Peki, Kılıçdaroğlu'na yöneltilen suçlamalar neler?

Kılıçdaroğlu'na Yöneltilen Suçlamalar Neler?

İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü'nde yaptığı söyleşi, 2015 yılında katıldığı televizyon programları ve çeşitli toplantılardaki demeçleri suçlama konusu yapıldı. Bu durum, Kılıçdaroğlu'nun uzun süredir kayıt altında tutulduğunu gözler önüne seriyor. İddianamede en dikkat çeken suçlama, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunu eleştiren açıklamaları oldu.

Kılıçdaroğlu'nun, 25 Eylül 2019'da Moda Deniz Kulübü'nde gazetecilerle yaptığı toplantıda, yargının bağımsız olmadığını belirttiği sözler de iddianameye dahil edildi. Aynı zamanda Kılıçdaroğlu'nun, 20 Haziran 2019'da Gazete Duvar'a verdiği söyleşide, Demirtaş'ın yargılandığı davaya ilişkin yaptığı yorumlar da suçlamalara eklendi. Kılıçdaroğlu'nun, "Demirtaş haklı" ifadeleri, iddianamede suçlama delili olarak sunuldu.

MHP’li Vekillerin Diğer İddiaları Neler?

İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun barış sürecinde yaptığı konuşmalar da “suç ve suçluyu övme” iddialarıyla ilişkilendirildi. Ayrıca, MHP'li vekillerin Kılıçdaroğlu'na yönelttiği "suçluyu kayırma ve suç delillerini karartma" suçlaması dikkat çekiyor. Bu iddiaya göre, Kılıçdaroğlu'nun "Özel bir dosya hazırladım" diyerek ByLockçu milletvekilleri listelerini savcılıklara teslim etmemesi, suçluyu kayırma ve delilleri karartma olarak değerlendirildi.

Kılıçdaroğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine yönelik 23 kez "çete" ifadesini kullanması da iddianamede cezalandırılması gereken bir eylem olarak gösterildi. Ayrıca, 25 Temmuz 2017'de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 15 Temmuz darbe girişimine karşı olduklarını belirten Kılıçdaroğlu, "20 Temmuz sivil darbesini yapanların da karşısındayız" ifadelerini kullanmıştı. Bu paylaşım da iddianamede suçlama konusu yapıldı.

Kılıçdaroğlu'nun Yargılanması Mümkün Mü?

İddianamede, MHP'li vekillerin Kılıçdaroğlu'na yönelttiği suçlamaların büyük bir kısmının, TBMM Grubu'nda yaptığı açıklamalar olduğu ve bu açıklamaların yasama sorumsuzluğu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Ancak, Kılıçdaroğlu'na yönelik diğer suçlamalar ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edildi. Eğer Kılıçdaroğlu bu davadan ceza alırsa, Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesi kapsamında siyasi yasaklı hale gelebilir ve 2,5 ila 3,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilir.