KİTAP İNCELEME
Erhan Afyoncu'nun "Truva'nın İntikamı" Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk'ün ortak sözü; Hektor'un intikamını aldık”. Truva Savaşı, kısa bir özet: Ünlü ozan Homeros, İonia bölgesinde ve büyük olasılıkla Smyrna (İzmir)’da doğmuştur. MÖ. 8. yüzyılda yaşamıştır.
Bu savaşı, İlyada(Iliada) ve Odise (Odysseia) isimli eserlerinde anlatmıştır. İlyada’nın konusu Tunç Çağı’nın sonlarında Akalar yani Mikenler ile Troyalılar (Troia) arasında geçen ve 9 yıl süren büyük savaştır. Savaşın yaklaşık olarak MÖ. 1200-1150 yılları arasında gerçekleştiği düşünülür. Kıta Yunanistan ve Batı Anadolu’nun en önemli iki gücünün mücadelesidir.
Mitoslara göre savaş Mikenai kralı Agamemnon’un kardeşi Menelaos’un karısı Helene’nin, Troya kralı Priamos’un oğlu ve Hektor’un kardeşi Paris (Aleksandros) tarafından kaçırılması nedeniyle çıkmıştır. Savaşın gerçek nedenini Boğazları geçerek Karadeniz’deki maden yataklarına ve buradaki ticarete egemen olmak isteyen Akalar ile Boğaz’a hâkim Troya arasında ticaret yüzünden çıkan bir savaşta aramak daha gerçekçi bir yaklaşımdır.
Troya savaşı sırasında Akhilleus, Troya prensi Hektor’u öldürür. Hektor’un ölmesi savaşın sonu için önemli bir kilometre taşıdır. Akhilleus, Hektor’un cesedini arabasına bağlar ve Troya kenti etrafında cesedi yerde sürüyerek defalarca tur atar. Daha sonra kral Priamos gizlice Akhilleus’un yanına gelerek Hektor’un ölüsünü ondan ister.
Akhilleus, Hektor’un cesedini babası Priamos’a verir. Troyalılar duygusal olarak savaşı kaybetmişlerdir. Akhilleus sadece ayak bileklerinden (Aşil tendonu) öldürülebilir. Akalar Troya kentine girdiklerinde, ünlü bir okçu olan ve Helene’yi kaçırarak savaşı başlatmış olan Paris, Akhilleus’u sağ ayak topuğundan vurarak öldürür. Mitoslara göre Troya savaşı tahta at hilesi ile Akalar lehine sonuçlanmıştır.
ERHAN AFYONCU'NUN TRUVANIN İNTİKAMI KİTABI
(Anadolu Üniversitesi Genel Uygarlık tarihi 2019) Erhan Afyoncu'nun "Truva'nın İntikamı" kitabı, Truva Savaşı'ndan başlayarak günümüze kadar inceleyen bir eserdir. Afyoncu, tarihçi kimliğiyle tanınan bir yazardır. Afyoncu, kitabının arka kapağında şunları yazar. “Fatih Sultan Mehmet hem büyük bir mareşaldi, hem teşkilatçı bir devlet başkanıydı, hem sanatı ve sanatçıyı koruyan hükümdardı, hem de felsefeye ve serbest düşünceye önem veren, huzurunda tartışmalar yaptıran büyük bir padişahtı.
FATİH' İN ŞEHZADELİĞİ DÖNEMİNDE YUNAN TARİHİNİ İNCELEMESİ ÖNEMLİ DERSLER ÇIKARTMASI
Fatih, şehzadeliği döneminden itibaren eski Yunan filozoflarıyla ilgili kitapları, Herodotu, Romalı tarihçi Titus Liviusu, Romalı tarihçi Quintus Curtius Rufusu, Büyük İskenderin, papaların, imparatorların, Fransa krallarının ve Lombardların vekayinâmelerini okumuştu. Rönesans dönemi hümanistleri Türkleri Truvalıların soyundan kabul edip, eserlerinde Asyaya giden Truvalı bir grubun, yani Türklerin geri dönerek Yunanlılardan tekrar intikam aldığını anlatırlardı.
ÖNCE FATİH TRUVALILARIN İNTİKAMININ ALINDIĞINI SÖYLEDİ
Bütün yazılanlardan haberdar olan Fatih Sultan Mehmet, 1462de Truva harabelerindeyken başını sallayarak, “Allah, beni bu şehrin ve halkının müttefiki olarak bu zamana kadar sakladı. Biz bu şehrin düşmanlarına galip geldik ve onların vatanlarını aldık. Yunanlıların biz Asyalılara karşı yaptıkları kötü davranışların intikamını, aradan uzun zaman geçmesine rağmen onların torunlarından aldık” demişti. ...
” 15. yy. da batılı tarihçilerin tartıştığı ve yazdığı eserlerden, Truvalıların Türk olduğu ve Asya ya giden Truvalı bir grubun, yani Türklerin geri dönerek Yunanlılardan tekrar intikam aldığını anlıyoruz. Bu savaş hakkında Truva 2004 yapımı yönetmen Wolfgang Petersen, Oyuncular Brad Pitt (Aşil), Eric Bana (Hektor), Orlando Bloom (Paris) filmini seyretmenizi öneririm.
SON OLARAK ATATÜRK TRUVALILARIN (HEKTOR'UN) İNTİKAMININ ALINDIĞINI SÖYLEDİ
Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk'ün ortak sözü; olan “Hektor'un intikamını aldık” sözleri, günümüze yani bizlere olan mesajı “Anadolu’da biz Türkler hep vardık ve var olmaya da devam edeceğiz.” Şunu unutmayalım! Truva savaşını yaşandığı yerleri de ziyaret edelim. Neden hep batılılar buraları ziyaret ediyor.
Bizlerde Türkler olarak mutlaka oraları ziyaret ederek Atatürk ve Fatih’in yaptığı gibi tarihi sahiplenelim