ÇATAK Projesi Osmaniye’de genişliyor

featured

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

OSMANİYE Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) programı kapsamında, 2015 yılı için 3 bin 500 dekar uygulama alanının tahsis edildiğini bildirdi.
2014 yılına kadar 43 ilde uygulanmakta olan ÇATAK Programına, 2015 yılı itibari ile Osmaniye’nin de dahil edildiğini belirten Müdür Sağlam, “Programının amacı, toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması olarak tanımlanan ÇATAK programını Tercih Eden Üreticilere 3 kategoride destekleme uygulaması yapılacaktır. Aşağıdaki kategorilerde belirtilen, il ilçe proje uygulama birimi tarafından uygun görülen  ve uygulamalardan en az birini tatbik eden  üreticilere, İl komisyonu tarafından onaylandıktan sonra dekar başına yılda bir defa olmak üzere üç yıl süre ile ödeme yapılacaktır.” dedi.
2015 yılı için 3 bin 500 dekar uygulama alanı tahsis edildiğini kaydeden Sağlam, “İl Proje uygulama komisyonu tarafından merkez ve 6 ilçemiz projeye dahil edilmiş olup, bu ilçelerde belirlenen köylerde uygulama kategorileri başlamış ve şu ana kadar 2’nci Kategoriden 1273 dekar, 3’üncü kategoriden 525 dekar alana müracaat edilmiş olup; işlemleri devam etmektedir. Geriye kalan 1702 dekar arazi için İl proje Uygulama Komisyonunca belirlenen köylerden aşağıda belirtilen kategoriler için 15 Ekim tarihine kadar işlemler bitirilmek kaydıyla uygun olan müracaatlar kabul edilecektir. 1’nci kategori: Tek yıllık bitkilerin üretildiği alanlarda minimum toprak işlemeli tarımın yapılması. Toprak sürülmeden ve anız yakılmadan doğrudan anıza ekim yapmak (30 TL/da). 2’nci kategori, Toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, jips, kükürt, kireç uygulaması, malçlama, ahır yada çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, aşırı otlatmanın engellenmesi ve çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerden en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerden en az biriyle birlikte arazinin boş bırakılması (60 TL/da). 3’üncü kategori:  Çevre Dostu Tarım Teknikleri ve Kültürel Uygulamalar (135 TL/da). Uygun sulama tekniklerinin kullanımı, Kontrollü ilaç ve gübre kullanımı ve Organik Tarım veya İyi Tarım Uygulamaları (İTU)​.” diye bilgi verdi.
İbrahim Sağlam, ÇATAK Programından 3’üncü kategoriyi uygulayan Sakızgediği köyünden bir üreticinin 70 dekarlık birinci ürün dane mısır alanında 24 Temmuz 2015 Cuma  günü saat 14.30 da tarla günü düzenleneceğini sözlerine ekledi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÇATAK Projesi Osmaniye’de genişliyor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kınık Gazetesi - Osmaniye Haber - En Son Osmaniye Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!