Abdulvahap Kocaman'a Saygı ve Anma: Şiirin Dev İsmi Goca Vahap'a Veda"

Abdulvahap Kocaman, edebiyatın ve şiirin dev ismi, özellikle "Vatan Destanı" ve "Döndü Dönmedi" gibi eserleriyle tanınır. Kadirli'deki Turp Festivali'nde onun anısına düzenlenen programda, şair Seyfi Metin yeni şiirini paylaşmak üzere davet edildi, ancak programa dahil edilmediği için üzgün döndü. Metin’in "Goca Vahap" şiiri, Kocaman’ın halk tarafından nasıl anıldığını ve sevildiğini anlatıyor. Bu olay, sanatçılar arasındaki dostluk ve saygının önemini bir kez daha vurguluyor.

Abone Ol

KOCAMAN’A SESLENİŞ


Abdulvahap Kocaman’ı hepimiz tanırız, ancak Vahap emmi ile benim ayrı bir yakınlığım ve dostluğum vardı. Çünkü ben onu mezarına ağıt söyleyerek indirenlerden biriyim. Şiir yazmada bir edebiyat abidesi, şiir okumada ise heybetli bir dev gibiydi. Şiiri okurken adeta yaşardı Kocaman. "Vatan Destanı," "Bahar Güzellemesi," "Kıbrıs Destanı," "Cismin İki Damla Yaştan İbaret," "Vahap de Ölü Hatırla," "Anama Mektup" ve en sonunda elli yıllık sanat hayatının final eseri dediği "Döndü Dönmedi" şiiri ile sanatının zirvesine ulaşmıştı. Kocaman’ın bu şiiri, Çukurovalı âşıklara da ilham kaynağı oldu.

Abdulvahap Kocaman'ı Anma Programı


8 Mart 2008 tarihinde Kadirli ilçemizde Kadirli Belediye Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen Uluslararası Turp Festivali yapıldı. Programın gündüz bölümünde benim de programım vardı. Aynı günün akşamı ise Sülemiş Tesislerinde Abdulvahap Kocaman'ı anma programı yapılacağını Osmaniyeli şair Seyfi Metin’den öğrendim. Kültür ve Turizm Müdürümüz tarafından davet edildiğini, Kocaman’la ilgili yeni bir şiirinin olduğunu söyledi. Şiiri orada bulunan âşıklarla okuduk ve herkes şiiri çok beğendi. Âşık Feymani program sorumlusu idi ve akşam bu şiiri Kocaman gecesinde okuması için Seyfi Metin’i programa davet etmişlerdi.

Seyfi Metin'in Sitemi


Ancak Seyfi Metin, Kadirli’den çok üzgün döndüğünü ve bir daha Kadirli tarafına yönünü bile dönmeyeceğini sitemle anlatınca neler olduğunu sordum. Bana verdiği cevap çok manidardı ve ben de Seyfi Metin’den daha çok üzüldüm. Bu tür programlarda eksiklikler, aksaklıklar olabileceğini anlattımsa da Seyfi Metin’i ikna etmek mümkün olmadı.

"Hocam," dedi Seyfi Metin, "Sen bize Âşık Feymani’yi tanıttın, onun adına on bir yıldır şenlik yapıyorsun, biz âşık Feymani’ye Osmaniye’de ustamız gibi saygı gösteriyoruz ancak aynı muhterem zat Kadirli’de beni davet etmelerine rağmen rezil rusvay ettiler ve şiirimi okumama fırsat vermedikleri gibi bir açıklama bile yapmadılar. Vahap Kocaman anma programının en güzel şiiri benim şiirimdi, bunu bizzat Âşık Feymani’nin kendisi söyledi ama bu şiirimi okuma fırsatı Feymani tarafından engellendi. Şuna da yanmam," diyor Seyfi Metin, "gecede okunan şiirlerin büyük bölümünde Vahap adı geçmedi."

Şaşırdım kaldım doğrusu, gerçekten Seyfi Metin haklı. Âşık Feymani’den bu şiirin okunmasını ben de istemiştim. Adamı davet etmişsiniz, sonra da programda yer vermiyorsunuz; bu nasıl Vahap Kocaman’ı anlatan şiire turp suyu sıkmaktır. Seyfi Metin’in şiirini hep beraber okuyun, siz de kararınızı verin.

GOCA VAHAP


Kadirlili bir araya toplanmış
Goca Vahap gelir diye geriye
Gör onun aşkına divan kurulmuş
Goca Vahap gelir diye geriye

Yoğudu hiç şu gönlümün gülesi
Gelir idi herkes için ölesi
Açmış tama Çukurova lalesi
Goca Vahap gelir diye geriye

Örnek alın goca Vahap halini
Herkes söyler şiirini dilini
Sevenleri gelmiş bekler yolunu
Goca Vahap gelir diye geriye

Güzelleri övdü etmedi kusur
Bizden ayrılalı sanki bir asır
Ayşe kız içinde sakladı bire sır
Goca Vahap gelir diye geriye

Konuşturun Keklik ile turacı
Manalı sözleri bize aracı
Çiçek açmış Hemite’nin yamacı
Goca Vahap gelir diye geriye

Çok bulundum sağmeninde, sırada
Anak onu unutmayak arada
Herkes geldi Osmaniye burada
Goca Vahap gelir diye geriye

Çileli yaşadı geçirdi ömür
Güçlü idi sanki oldu bir demir
Kadirlili hazır bekliyor emir
Goca Vahap gelir diye geriye

Aldı madalyalar okudu destan
Haber gelmez oldu vefalı dosttan
Elif kız giyinmiş al yeşil fıstan
Goca Vahap gelir diye geriye

Aşkını aradı yıllarca sordu
Halkının yoluna kendini verdi
Sevdikleri onu bekledi durdu
Goca Vahap gelir diye geriye

Ağustos ayında yıkıldı çınar
Kurudu akmıyor şifalı pınar
Dertli Seyfim onu her daim arar
Goca Vahap gelir diye geriye

NOT:Kültürümüze yön veren değerleri unutmamalı ve unutturmamalıyız.