Dünya

2024 Nobel Tıp Ödülü Sahipleri Açıklandı! Victor Ambros ve Gary Ruvkun Ödülü Hangi Çalışmalarıyla Kazandı?

2024 Nobel Tıp Ödülü’nün sahipleri, İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Ödül, mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi konusundaki çalışmalarından dolayı ABD’li bilim insanları Victor Ambros ve Gary Ruvkun’a verildi.

Abone Ol

2024 Nobel Tıp Ödülü Sahipleri Kimlerdir?

2024 Nobel Tıp Ödülü’nün sahipleri, İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Ödül, mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi konusundaki çalışmalarından dolayı ABD’li bilim insanları Victor Ambros ve Gary Ruvkun’a verildi. Bu ödül, iki araştırmacının genetik bilime yaptığı önemli katkıları takdir etmek amacıyla verildi.

MikroRNA'nın Önemi Nedir?

Victor Ambros ve Gary Ruvkun’un keşfettiği mikroRNA, gen düzenlemesinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu moleküllerin işlevi, hücresel süreçlerde önemli değişiklikler yaratmaktadır. Çalışmaları, mikroRNA'ların çok hücreli organizmaların, insan da dahil olmak üzere, gelişiminde ve işlevselliğinde hayati öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, gen düzenlemesi alanında yeni prensiplerin anlaşılmasına da zemin hazırlamıştır.

Victor Ambros ve Gary Ruvkun Kimdir?

Victor R. Ambros, 1953 yılında ABD'nin New Hampshire eyaletinde doğmuştur. 1975 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) biyoloji lisansını tamamlayan Ambros, 1979 yılında aynı üniversiteden doktorasını almıştır. 2008 yılından bu yana Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yapmaktadır.

Gary Ruvkun ise 1952 yılında California eyaletinde dünyaya gelmiştir. Lisans eğitimini 1973’te California Üniversitesi, Berkeley’de tamamlamış ve doktorasını "bakteriyel azot fiksasyon genleri" üzerine Harvard Üniversitesi'nde yapmıştır. Ruvkun, şu anda Harvard Tıp Fakültesi’nde genetik profesörü olarak çalışmaktadır.

Önceki Ödüller Hangi Çalışmalara Verildi?

2023 Nobel Tıp Ödülü, mRNA içerikli Kovid-19 aşısının geliştirilmesinde önemli rol oynayan Macar asıllı bilim insanı Katalin Kariko ve ABD’li Drew Weissman’a verilmişti. Bu ödül, pandeminin dünya genelindeki etkisini azaltmaya yönelik yapılan bilimsel çalışmalara bir teşekkür niteliğindeydi.

Nobel Ödüllerinin Tarihçesi Nedir?

Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulan Nobel Vakfı, 1900 yılından itibaren insanlığa önemli hizmetlerde bulunanlara ödüller vermektedir. Nobel Ödülleri, fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanlarında en başarılı kişilere veya kuruluşlara verilmektedir. Ayrıca, ekonomi dalında verilen Nobel Ekonomi Ödülü, 1969 yılında ilk kez verilmiştir.